Sidor

måndag 15 juni 2020

Stannar bilen i garaget?

I statens senaste rekordstora tilläggsbudget finns en större satsning på klimat och miljö. Finland satsar stort på bl.a. att utveckla järnvägstrafiken och spårvagnsnätet, vilket hälsas med tillfredsställelse.

Trafiken är stor orsak till utsläpp. Utvecklandet av trafiken på räls och skenor har både en utsläppsreducerande och sysselsättande effekt.

Midsommaren närmar sig och det blir aktuellt för många av oss att ta sig till sommarvillan. VR sätter in fler avgångar under midsommarveckan, vilket gör det betydligt lättare för mången stadsbo att resa ut för att fira midsommar. Busstrafiken aktiveras också vid den här tidpunkten efter en tystare period.

Det att järnvägsnätet byggs ut garanterar dock inte att bilen lämnas i garaget. Tågen trafikerar huvudsakligen mellan större orter och då jag hoppar av tåget vid närmaste järnvägsstation, som för min del är Villmanstrand, är jag ändå över 40 km från sommarvillan, dit varken tåg eller buss trafikerar. Då är det bilen som gäller.

I Finland finns det över 500 000 sommarvillor och de flesta är utom räckhåll för kollektivtrafik. Vi klarar oss helt enkelt inte utan personbilar. För enstaka besök till ett sommarställe kan taxin vara en lösning, men regelbundna besök och vistelser kräver nog transportmedel av något slag.

För att minska på utsläpp bör bilparken förnyas i en snabbare takt än vad nu är fallet och ersättas av betydligt miljövänligare bilar. Vi borde också bli bättre på att samåka! Så här kan det se ut på sommarvillan när var och en gäst kommer på besök till sommarstugan med egen bil:



.

Till midsommar utlovas strålande midsommarväder. Låt om oss njuta att det vackra vädret och sommarvärmen. Det är inte varje år som det är oss unnat!


Glad Midsommar!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Stannar bilen i garaget?

I statens senaste rekordstora tilläggsbudget finns en större satsning på klimat och miljö. Finland satsar stort på bl.a. att utveckla järnv...