Sidor

fredag 29 december 2017

Rödbergen år 2018


Hur ser år 2018 ut, sett ur Rödbergsbubblans synvinkel? Om man får tro Statistikcentralens färska konsumentbarometer, så är allmänt taget finländarnas tilltro till Finlands ekonomi rekordstark. Det gäller också synen på den egna ekonomin och på möjligheterna att spara och konsumera.

Rödbergsbubblan ser också tecken på en ekonomisk uppgång. Det viktigaste tecknet är att Stora Robertsgatans gågata blev färdig efter en omfattande renovering. Gågatan har börjat sjuda av ekonomisk aktivitet. Fastigheter har renoverats och kommer att renoveras. Ny affärsverksamhet har startat. Förväntningarna inför år 2018 är därför höga.

En ny alkohollag träder i kraft i sin helhet den 1 mars 2018, men på vissa punkter börjar den gälla redan från nyår. Till exempel kan starköl och long drink-drycker säljas i matbutiker redan från 1 januari.

Rödbergen är restaurangernas och pubarnas stadsdel. Revideringen av alkohollagen kommer nog att märkbart inverka på nöjeslivet i och med att restauranger får i likhet med butiker fria öppethållningstider. Det blir tillåtet för restauranger att fortsätta med utskänkning till klockan fyra på morgonen.



Förra sommaren var gågatan utan sommarterrasser. Sannolikt kommer terrasserna inkommande sommar att vara, betydligt populärare än tidigare på grund av liberalare alkoholbestämmelser och för att miljön runt omkring blivit trevligare.

Ser vi tillbaks i historien har spriten var närvarande i stadsdelens liv länge. Rödbergen var under några decennier i slutet av 1800-talet, ett tämligen illa beryktat centrum för nöjeslivet i staden med restauranger och bordeller, men även under 1900-talet förekom det ännu diverse spritlangning, häleri m.m. i våra kvarter.

Restaurangvärlden kommer, enligt Rödbergsbubblan, att få en vitamininjektion på grund av liberalare alkoholbestämmelser. Det gäller dock att hitta en bra balans mellan ett pulserande nöjesliv och invånarboende, med omkring 9000 invånare. Vi bör ta hänsyn till varandra!

Kommer den nya alkohollagen att leda till en ökad alkoholkonsumtion? Det är sannolikt.  Om ett år är vi aningen klokare och då får vi utvärdera om liberaliseringen av alkoholpolitiken har lyckats eller misslyckats.


Vill du köpa din alkohol från matbutiken?

3 kommentarer:

  1. hei,
    kotimaassani Sveitsissä on alkoholi kaupoissa, muttta melkein kaipaan kunnon Alkoa ruokakaupan viereen, koska ruokakaupan hyllyt ovat pullollaan vain surkeita halpoja viinejä tai paria lajia hyvin kalliita. Hyviä keskihintaisia viinejä on tasan yksi tai kaksi.
    yt. Manta

    SvaraRadera
  2. Gott nytt år på er!

    Fyrans öl har jag inte druckit på vet när så den köper jag inte från matbutiken fr.om. i år och minsann inte limualkohol heller eller long drinks.
    Så det blir kära gamla Alko som gäller eller så Tallinn då och då.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar och bockar för eder hälsning och kommentar. Instämmer!

      Radera

Stannar bilen i garaget?

I statens senaste rekordstora tilläggsbudget finns en större satsning på klimat och miljö. Finland satsar stort på bl.a. att utveckla järnv...