Sidor

onsdag 20 december 2017

BARNDOMENS JUL

 I min barn- och ungdom firades julen enligt traditionella former med julmusik, julgubbe, julklappar, julmat med allt vad där tillhör såsom julskinka, lutfisk, lådor av alla de slag, fisk samt en hel del andra delikatesser.

Till julaftonens traditioner hörde alltid ett besök på Borgå gravgård. Besöken var en viktig jultradition Det var något magiskt att på julafton, när det blivit mörkt, besöka gravgården och tända ljus på gravar där nära anhöriga vilar, och samtidigt betrakta ett hav av ljus på gravgården mot den mörka natthimlen. En sagolikt vacker syn. 

Från gravgården gick hela vår familj ofta ner till Rådhustorget i Gamla stan för att höra julfreden utlysas och någon gång fortsatte vi även till julkyrkan, för att sedan gå hem och äta julmiddag och vänta på julklappsutdelningen.

Följande dag d.v.s. juldagen var vikt för vila. Vi stannade hemma och ingen kom heller på besök. Finlands folk stannade den tiden hemma. Butikerna hade julstängt och nöjeslivet obefintligt.

När åren gick syntes julgubben inte längre och julkyrkan besöktes mera sällan, men julklapparna försvann inte och inte heller julmaten och besöken på gravgården. Allt oftare stannade vi dock hemma för att titta på TV när Åbo utlyste julfred.

Eftersom Borgå är en relativt liten stad och alla har lite samma rytm, kom man ofta åt att träffa släktingar, vänner och bekanta t.ex. på gravgården eller på Rådhustorget. Alla var dessutom oftast på ett gott julhumör. Det om något spred julstämning. Gamla Stans unika miljö gjorde dessutom sitt till för att skapa julstämning. 

Av barndomens jul finns kvar julklapparna, fast ibland finns det någon, som försynt föreslår att nästa jul skall vi inte ge varandra julklappar. Tro det eller ej, men julgubben har gjort comeback.  Vi får igen besök av julgubben!!

Julbordet med traditionella maträtter finns kvar och vi lyssnar troget på julmusik.



Glad Jul

Julfirande i Borgå och Åbo


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Stannar bilen i garaget?

I statens senaste rekordstora tilläggsbudget finns en större satsning på klimat och miljö. Finland satsar stort på bl.a. att utveckla järnv...