Sidor

lördag 3 februari 2018

STÄDA DIG I FORM!

De hälsomässiga vinsterna med att bara röra sig lite grann – som att gå, stå eller utföra vanliga hushållssysslor, är troligen större än vad man hittills trott.

Men hur mycket behöver man träna? Rådet är att man bör röra sig minst 30 minuter per dag, för all motion är bra. Ju mer, desto bättre. Nu kan forskare vid Karolinska institutet i Sverige visa, enligt en artikel i HBL, att nyttan med motion i det lilla formatet, så kallad vardagsmotion, antagligen är betydligt större än vad man hittills anat.

Beräkningarna visar att genom att ersätta en halvtimmes stillasittande om dagen med fysisk aktivitet av låg intensitet minskar, enligt artikeln, risken att dö i hjärt-kärlsjukdom med 24 procent. Denna lågintensiva träning kan enligt forskarna bestå av så enkla saker som att gå, stå eller utföra vanliga hushållssysslor.

Det här är en glädjenyhet för särskilt oss både pensionärer, som inte i regn eller snöyra vill eller kan idka aktiviteter av hög intensitet såsom löpning och styrkelyft i gymmet.


Bl.a. städning visade sig enligt en brittisk undersökning förbruka en hel del kalorier. Så nu är det bara att ta regelbundet ta fram dammsugaren och skrida till verket. En grundlig fönstertvätt rekommenderas också, för så gott som alla muskler kommer till användning då fönstren tvättas, så känns det i varje fall.

Vill man ännu mer trappa upp kaloriförbrukningen, är det bara att regelbundet föra ut mattorna på gården för att piska mattorna. Konditionen blir bättre i ett huj.

Vi äger en kaffekokare som då och då tvingar oss att stiga upp från morgonmålet. Den stänger nämligen av sig efter drygt 30 minuter. Mera sådana apparater! Televisionen kunde också stänga av sig minst en gång i timmen, för att endast manuellt kunna sättas på igen.

Att stiga upp då och då rekommenderas allt oftare. Det är farligt att vara i en sittande ställning för länge.

Idkar du vardagsmotion?

2 kommentarer:

  1. hei,

    kävelen töihin, tosin siihen menee vain n. 15min, mutta töissä kävelen aina portaat sen sijaan että käyttäisin hissiä. Valitettavasti suurimman osan työpäivästä istun vain toimistossa tietokoneen äärellä. Kotona en kunnostaudu siivouksessa, sillä siivous on aina ollut minulle vastenmielistä hommaa....

    t. Manta

    SvaraRadera
  2. En ensamstående som jag kan inte undvika att städa, koka kaffe, laga mat och bädda sängen bland annat. Dessutom motionerar jag nästan varje dag (7500 steg, eller 5 km). Det får räcka.

    Raija

    SvaraRadera

Stannar bilen i garaget?

I statens senaste rekordstora tilläggsbudget finns en större satsning på klimat och miljö. Finland satsar stort på bl.a. att utveckla järnv...