Sidor

söndag 11 februari 2018

HÅLL ETT ÖGA PÅ DITT HUSBOLAG

För en bostadsaktieägare borde det vara synnerligen viktigt att veta vad som händer inom eget husbolag. Nu när våren nalkas, börjar det så småningom bli dags för husbolagens bolagsstämmor att sammanträda.

Bolagsstämmor brukar inte vara välbesökta, särskilt om diverse personval är på agendan. På många håll är intresset lamt för skötsel av gemensamma angelägenheter, vilket är oroväckande med tanke på hur stora ekonomiska värden det de facto är fråga om.
 
Bolagsstämman bestämmer hur bostadsaktiebolaget skall skötas. För att verkställa bolagsstämmans linjedragningar, väljer bolagsstämman en styrelse.

Styrelsen skall bl.a. årligen presentera en plan hur bolagets byggnader och fastigheter skall skötas under de följande fem åren. I planen bör ingå sådant underhåll, som väsentligt kan påverka bolagsvederlaget.

För bostadsägare gäller det att uppmärksamma husbolagets femårsplan för underhåll och reparationer. Om planen upptar t.ex. en fasadrenovering eller en rörsanering, är det skäl för var och en att bli intresserad av vad som är på gång i huset. En rörsanering eller en grundlig fasadrenovering kan föra med sig kostnader i miljonklassen, som bostadsaktieägarna på sätt eller annat måste finansiera. 

Det är viktigt att bostadsaktieägarna mangrant ställer upp på bolagstämmorna för att ta ställning till hur bolaget sköts.  Det är inte heller egalt vem som håller i trådarna. 

Bostadsbolagets styrelse är jämte disponenten i en nyckelställning i skötseln av husbolaget. 

Håll ett öga på ditt husbolag!





2 kommentarer:

  1. Jag var tvungen att ta hand om bokföring i vårt husbolag. Aktieägarna har negligerat att ta reda på hur vissa reparationskostnader skall föras i bokföring. Hittills har vår bokhållare inte varit tillräckligt nogrann i sitt arbete. Som du skriver, man måste hålla ett öga på allt som gäller viktig egendom.

    Raija

    SvaraRadera
  2. Nog är en dylik ansvarsflykt svår att förstå

    SvaraRadera

Stannar bilen i garaget?

I statens senaste rekordstora tilläggsbudget finns en större satsning på klimat och miljö. Finland satsar stort på bl.a. att utveckla järnv...