Sidor

söndag 1 april 2018

VINTERDÄCK ELLER SOMMARDÄCK?


Som många andra finländare tog vi bilen till sommarvillan för att fira påsk. En viss panik utbröt då jag märkte att vinterdäcken borde bytas genast efter påsken. Kravet på däckbyte kändes helt berättigat ur Rödbergsbubblans synvinkel. Ingen snöflinga ingenstans.

Stora Robertsgatan påsken 2018

Men då vi nådde Södra Karelen körde vi i vinterföre.  Hade vi bytt till sommardäck, hade jag troligtvis aldrig kommit fram till sommarvillan. Vi hade synbarligen hamnat i ett dike eller i värsta fall kolliderat med någon annan bil.

Savitaipale påsken 2018

Dubbdäck får enligt gällande lag användas till och med den första måndagen efter påsk, vilket innebär att sommardäcken borde i år ha bytts redan i början av april. Polisen påminner dock bilister om att följa med vädret och väglaget före man byter till sommardäck.

Att koppla däckbyte till påsken är inte riktigt genomtänkt, då påsken kan infalla någon gång mellan den 22 mars och den 25 april. Om påsken infaller sent får man det året köra med vinterdäck betydligt längre. 

Skulle det inte vara enklare att säga att däcken borde bytas senast 30 april?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Stannar bilen i garaget?

I statens senaste rekordstora tilläggsbudget finns en större satsning på klimat och miljö. Finland satsar stort på bl.a. att utveckla järnv...