Sidor

söndag 2 december 2018

Att köpa en bok

Juletider styr många av oss våra steg mot bokhandeln för att inhandla en bok.

Vad är det som avgör vilken bok vi fastnar för? Kanske det är böckerna som är nominerade för Finlandiapriset, som intresserar oss mest. Möjligtvis är det bokkritik i HS, Hbl eller bokförlagens reklamkampanjer, som vägleder oss i valet av julklappsbok?

Kanske vi så här inför julen satsar helst på något säkert kort. Etablerade författare tenderar att med jämna mellanrum sikta in sig på julmarknaden och för att ta det säkra före det osäkra väljer vi kanske en kändisförfattares alster av typ Kari Hotakainen. I år har dessutom Hotakainen skrivit en bok om en megakändis d.v.s. Kimi Räikkönen ”Tuntematon Kimi Räikkönen”, så försäljningssuccén har varit given.

Möjligtvis är det faktiskt så att vi har ingen särskild författare eller bok i tankarna när vi öppnar dörren till bokhandeln och låter då i själva verket affärens utbud styra vårt val. Vi fastnar då lätt för böcker, som bokhandeln placerat på de bästa platserna och som ofta massivt marknadsförts i media.  Det är dessutom huvudsakligen förlag och författare som står bokhandlarna nära, som favoriseras.

Att få sitt litterära alster publicerad även via lite mindre förlag har blivit allt svårare, där kändisfaktorn har börjat spela en allt större roll. Ju kändare författaren är, desto lättare är det att marknadsföra boken och få den såld.

Det lönar det sig att kolla olika nätbokhandlare, som har ett större urval än de etablerade bokhandlarna och även lite mindre kända författares verk till salu. Den inköpta boken levereras dessutom till hemadressen.

Var köper du dina böcker! Via nätet eller ”stenfotsbokhandeln”? Väljer du helst att satsa på ett säkert kort när du väljer vilken bok du skall köpa som julklapp?


Alltid aktuell.......


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Stannar bilen i garaget?

I statens senaste rekordstora tilläggsbudget finns en större satsning på klimat och miljö. Finland satsar stort på bl.a. att utveckla järnv...