Sidor

lördag 15 december 2018

Håller Estlands dragningskraft på att minska?

Statistik från år 2017 visar att antalet övernattningar minskat med 4% eller 35 000 i Estland. Finländarna spenderar allt mindre pengar i Estland och allt färre köper alkohol med sig hem till Finland.

Samtidigt är det på sin plats att notera att hela 42% av samtliga övernattningar i Estland görs av oss finländare, så nog lockar Estland. Men på grund av finländarnas stora dominans, känns även en liten minskning i antalet besök. I år har t.ex. övernattningarna i Tallinn till dags dato minskat med 10%.

I estnisk massmedia har redan hörts bekymrade kommentarer on den minskande turistströmmen från Finland. Om man tidigare såg lite snett på det alkoholkonsumerande broderfolket, har tongångarna ändrats, kanske också på grund av att alkoholen fått en allt mindre framträdande roll i vårt umgänge sinsemellan.

Tartu

Vi har upptäckt att det förutom spritbutiker finns fina teatrar, muséer, konserter och andra intressanta kulturella evenemang att besöka. Estlands herrgårdar har upptäckts och särskilt vi pensionärer har redan länge styrt våra steg mot landets talrika spa-anläggningar med förmånliga och ack så sköna behandlingar.

Det som kan minska på Estlands dragningskraft är en stigande prisnivå och då särskilt i Tallinn.  I takt med att alkoholpolitiken liberaliseras i Finland och alkoholpriserna stiger på andra sidan viken minskar också våra inköp av alkoholhaltiga drycker.

Och hur månne vårt förhållande till Estland utvecklar sig om tunneln mellan Helsingfors och Tallinn förverkligas en vacker dag, då det tar ungefär lika lång tid att ta sig med metro från t.ex. Hagalund till Nordsjö, som med tåg från Helsingfors till Tallinn?

Håller Estlands dragningskraft på att minska och i så fall varför? Vad anser du?


Tartu

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Stannar bilen i garaget?

I statens senaste rekordstora tilläggsbudget finns en större satsning på klimat och miljö. Finland satsar stort på bl.a. att utveckla järnv...