Sidor

tisdag 5 december 2017

Finland 100 år

För mig känns det som om Finland, som självständig nation, existerat i urminnestider. Men så är det ju inte fallet. Finland är i själva verket år 2017 en mycket ung nation. Jag behöver inte gå längre än till min far, för att konstatera, att när han föddes i början av år 1917 var Finland ännu inte ett självständigt land.

Från att varit ett från omvärlden slutet och fattigt agrart land, har Finland under förloppet av 100 år blivit en välfärdsstat. Finland är dock litet bland världens länder, men i internationella jämförelser av positiva fenomen ligger Finland ofta i täten tillsammans med de övriga nordiska länderna.




Det självständiga Finlands 100-årsjubileum till ära har statistikcentralen sammanställt en lista, som det lönar sig att bekanta sig med, med jämförelser där Finland är ofta bland de ledande i världen.

Då vi firar vår självständighet får vi dock inte glömma att alla har det inte bra ställt i vårt samhälle och ojämlikheten människor emellan synes öka, vilket sakta men säkert kan utgöra ett hot mot vårt välfärdssamhälle. Enade vi stå och splittrade vi falla!

Finland har generellt sett jobbat bra 1917 - 2017, men vi kan bättre. Det finns brister i vårt samhälle som bör och kan åtgärdas, men nu på onsdagen den 6 december skall vi fira Finlands hundra år som en självständig nation, ty Finland är ett bra land att leva i.


Källa statistikcentralen: http://www.stat.fi/ajk/satavuotiassuomi/suomimaailmankarjessa_sv.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Stannar bilen i garaget?

I statens senaste rekordstora tilläggsbudget finns en större satsning på klimat och miljö. Finland satsar stort på bl.a. att utveckla järnv...