Sidor

lördag 27 januari 2018

PLAST, PLAST, PLAST


Produktionen av plast har tjugofaldigats sedan 1964, och antas öka, med ytterligare nästan fyra gånger, fram till år 2050. Trots den ökande åtgången är det bara en bråkdel av all plast som återvinns.

Varje år hamnar miljoner ton plast i haven. År 2050 kan det finnas mer plast än fisk i haven. En verkligt skrämmande framtidsutsikt. Globalt är plastavfallet ett jättestort problem. Jag har själv noterat hur plasten har blivit ett stor problem i Östafrika, bl.a. i Kenya, som i kampen mot plastavfallet har förbjudit användning, tillverkning och import av plastpåsar.

Sortering av plast har kommit sent igång även i Finland. Först i januari 2016 trädde en lag ikraft som stipulerar att finländska företag, som tillverkar eller importerar produkter förpackade i plast, också har ansvar för att förpackningarna kan återvinnas. Bestämmelsen gäller företag som har minst en miljon euro i omsättning,

I vårt husbolag i Rödbergsbubblan fungerar avfallshanteringen rätt väl och till vår glädje har vi upptäckt att det finns ett avfallskärl även för plast på vår innergård. Vårt hushåll på två personer skred alltså till åtgärder och började även sortera plast, istället för att kasta all plast i den vanliga soppåsen.

Det måste ärligt erkännas att mängden av plastavfall överraskade oss negativt. På en kort tid fylldes vår egen insamlingspunkt med en skrämmande stor mängd av plastförpackningar.

Sorterar du avfall? Åker ditt avfall av plast i soppåsen för allmänt avfall. Vad kan vi göra för att minska på plastavfallet? Förslag?


Plastavfall, som tidigare sorterades i vårt hushåll som vanligt avfall!


PS!

Mer detaljerad information on Kenyas beslut att införa ett förbud mot plastpåsar får du via följande adress Kenya inför nytt förbud mot plastpåsar. Liknande förbud som det i Kenya har införts i flera andra afrikanska länder så som Kamerun, Guinea-Bissau, Mali, Tanzania, Uganda, Etiopien, Mauretanien och Malawi.

Läs gärna även : https://www.hbl.fi/artikel/plasten-behover-inte-do-men-den-maste-fa-ett-nytt-liv/

4 kommentarer:

  1. hei,

    meillä ulkomailla kaikki muovi menee vielä tavalliseen kotitalousjätteeseen. Itse olen yrittänyt vähentää muovijätettä käyttämällä jo vuosia itse ompelemiani hedelmäpusseja ja kangaskasseja kaupassa. Yritän aina myös valita ruokakaupassa pakkaamattomat hedelmät, vihannekset jne, ja pakasteherneet/pavut ostan suurissa paketeissa omaan pakkaseeni. Mitään ympäristöystävän kruunua en kuitenkaan saa, sillä kauhukseni olen lukenut että suosimani tekniset urheiluvaatteet ovat pahimpia mikromuovin tuottajia.

    yt. Manta

    SvaraRadera
  2. Jag sorterar mitt avfall, t.o.m. plast. Vi har dock inte avfallskärl för plast eller kartong vid huset. Jag måste bära det sorterade avfallet till en allmän avfallshanteringspunkt. Punkten är ofta redan full av avfall. Det gäller att bära påsar tillbaka hem och försöka på nytt senare.

    SvaraRadera

Stannar bilen i garaget?

I statens senaste rekordstora tilläggsbudget finns en större satsning på klimat och miljö. Finland satsar stort på bl.a. att utveckla järnv...