Sidor

söndag 7 januari 2018

SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSREFORMEN


Social- och hälsovårdsreformen eller Sote, som förkortningen lyder på finska, är ett ständigt aktuellt tema. Regering efter regering har försökt sig på att reformera vårt lands social- och hälsovård. Ibland verkar det som om som ordet "Sota" skulle beskriva bättre social- och hälsovårdsreformen. Det har nämligen ”krigats” på rätt många fronter under denna reformprocess.

Vårt lands regering har ett flertal gånger testat grundlagens tänjbarhet på ett oförlåtligt sett. Väldigt irriterande är också kohandeln mellan centerpartiet och samlingspartiet, där centerpartiet har utlovats en landskapsreform och samlingspartiet valfrihet inom hälso- och sjukvården.

I Rödbergen finns Femkantens hälsostation, som jag anlitar. Det finns en hel del att förbättra i servicen, men behövs det en massiv hälsovårdsreform i föreslagen form för det? Nu går politisk passion före sunt bondförnuft. 

Politik ligger också bakom inställningen till vård på svenska. Bl.a. beslutet att inte inkludera Vasa centralsjukhus bland de tolv fulljoursjukhusen har fått många att se rött. Det luktar blott bakom det beslutet. 

Det finns förstås en viss logik att centralisera specialsjukvården till ett mindre antal sjukhus, ty vi bör få ner de offentliga utgifterna till en lägre nivå. Det är även ur en patientsynvinkel betydligt säkrare om kvalificerade operationer utförs av erfarna kirurger, som så gott som dagligen opererar. En kirurg vid ett litet sjukhus, har nödvändigtvis inte den erfarenhet och skicklighet som behövs.

Men som ett slutresultat av social och hälsovårdsreformen vill jag inte se en försvagad offentlig hälso- och sjukvård,

PS!
Enligt språkvårdare borde sote inte användas i svensk text, utan skrivas ut. Skriv då hellre ut, social- och hälsovårdsreformen eller vårdreformen lite beroende av sammanhanget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Stannar bilen i garaget?

I statens senaste rekordstora tilläggsbudget finns en större satsning på klimat och miljö. Finland satsar stort på bl.a. att utveckla järnv...