Sidor

onsdag 7 mars 2018

Kaféer eller något annat?

I Rödbergsbubblan behöver kaffetanden inte värka. Bl.a. på Stora Robertsgatan finns kaféer för många olika smakinriktningar.

Vissa kaféer avviker från mängden. I hörnet av Stora Robertsgatan och Fredriksgatan finns ett kafé, som delar utrymme med en möbelaffär d.v.s. Huonekaluliike & Kahvila Plootu.


På Fredriksgatan, ett stenkast från Plootu, finns Cafeteria Andante, som i sin tur delar utrymme med en blomaffär.


Plootu och Andante är ett typiskt urbant koncept som tycks ha kommit för att stanna. City-människan vill gärna göra köpet av t.ex. en möbel eller en blomma till en upplevelse. Helst ingen brådska, man vill ta sig tid att dricka sitt kaffe i en lite annorlunda avslappnad miljö och kanske samtidigt också göra ett inköp. Lite mysigt skall det vara.

Det påminner mig lite om ett inköp av en matta på en lokal basar i Istanbul, som jag gjorde för ett antal år sedan. Först satt jag i lugn och ro och drack kaffe med försäljaren för att senare övergå till prutningsskedet och ett eventuellt köp av ”den flygande mattan”. Mattan fann nog också sin väg hem till mig.

Överlag tycks puben och kaféet blivit något av ett vardagsrum för city-människan och kanske också lite av ett arbetsrum. Går man förbi eller besöker kaféer i stadens centrum, ser man ofta kunder sittande framför sin laptop.

I kaféet får man kanske också syn på någon hund, som följt med sin husse eller matte på en promenad. Det har nämligen blivit allt vanligare att också husdjur såsom hundar är välkomna.

En förteckning över hundvänliga restauranger i Helsingfors finns på nätet
https://tassutkartalla.fi/palvelut/helsinki/ravintola/ .

Tycker du att husdjur hör hemma i ett kafé eller i en pub?

2 kommentarer:

  1. hei,

    minua eivät koirat kahvilassa häiritse jos ne osaavat "käyttäytyä" eli eivät hauku louskuta koko ajan. Eksoottisempia kotieläimiä, kuten käärmeitä ja jyrsijöitä en kahviloihin kaipaa.

    yt. Manta

    SvaraRadera
  2. Entä kissoja..a la Oskar

    Jocka

    SvaraRadera

Stannar bilen i garaget?

I statens senaste rekordstora tilläggsbudget finns en större satsning på klimat och miljö. Finland satsar stort på bl.a. att utveckla järnv...