Sidor

söndag 5 april 2020

Till sommarvillan trots allt?

Det förs i dessa coronatider en intensiv diskussion om vår rätt att vistas på sommarvillan. Vi har uppmanats att stanna hemma, för att inte sprida coronaviruset till sommarstugekommunerna.

På många håll finns en rädsla att belastningen skulle bli för stor för den lokala hälso- och sjukvården om sommargästerna skulle få coronasmittan och behöva sjukhusvård.



Foto: Pixabay

Sommarvillan har blivit litet av en bov i coronakrisen, men vi får inte helt glömma bort att sommarstugan är för oss finländare också en viktig krisresurs.

Tänk bara om vi skulle få problem med el- eller vattenförsörjningen. Vi glömmer lätt bort att vi särskilt vintertid är rätt så sårbara i våra stadslägenheter om vi drabbas av ett längre avbrott i distributionen av värme eller vatten.

För åtminstone en del av oss pensionärer skulle det vara relativt enkelt att vid en krissituation ta sig till sommarvillan, där mången har tillgång till bl.a. brunnsvatten. Stugorna värms dessutom för det mesta med ved och maten kan tillredas i gasgrillen.

Just nu har jag förståelse för uppmaningen att hålla sig borta från sommarstugan, men om en störning i värmedistributionen skull äga rum vintertid här i Helsingfors och min höghuslägenhet skulle bli kall, skulle jag nog mer än gärna genast åka till sommarvillan.

Nu är läget förstås bättre när sommaren står inför dörren och vi lämnat vintern bakom oss. Förr eller senare måste vi dock få ta oss till sommarstugan för att kolla att allt är i sin ordning på sommarstället.




Foto: Pixabay


Min blogg från 11.8.2018 Sommarvillan en krisresurs
http://tomjohan.blogspot.com/2018/08/sommarvillan-en-krisresurs.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Stannar bilen i garaget?

I statens senaste rekordstora tilläggsbudget finns en större satsning på klimat och miljö. Finland satsar stort på bl.a. att utveckla järnv...