Sidor

söndag 26 november 2017

SJÄLVKÖRANDE BILAR

Enligt Hbl 24.11.2017  föreslår regeringen att riksdagen stiftar en ny vägtrafiklag. Syftet med den nya lagen är bland annat att skapa förutsättningar för självkörande fordon. Lagförslaget väcker hos mig ett antal frågor och kommentarer.

De gula spärrlinjerna ska ersättas med vita, eftersom vita, enligt regeringen, är lättare att urskilja med datorseende. Att byta färger kan enligt min mening dock vålla problem. Hos oss chaufförer sitter den gula färgen trots allt i ryggmärgen, åtminstone för de flesta. Kan då ett färgbyte leda till att bilolyckor ökar i antalet. Trots global uppvärmning är vinterföre ändå något att räkna med rätt länge. En vit spärrlinje är dessutom kanske inte den bästa färgen på våra snötäckta vägar.

Regeringen vill att trafikanterna tar ett större ansvar för sitt bilkörande. En tanke bakom lagförslaget är att avveckla regleringen och byråkratin i vårt samhälle. Bilisten skall till exempel på eget ansvar få avgöra när hen byter till vinterdäck, genom att avskaffa bestämmelsen om att vinterdäck är obligatoriska från december till februari.

Det är i och för sig välkommet med sunt bondförnuft, men då det längre inte är obligatoriskt att byta till vinterdäck, måste man realistiskt räkna med ett ökat antal sommardäck även vintertid. Det finns säkert en och annan som ser sin chans att spara pengar, genom ett inte byta om till vinterdäck.

Vi får då kanske systemet som jag märkte att åtminstone delvis tillämpades i Ryssland. Bilar som körde med vinterdäck, hade ett märke fastklistrat på bilens bakruta, som visade att bilen hade vinterdäck. Logiken är lätt att förstå. Det gäller att informera sina medtrafikanter vilka däck man kör med. Inbromsningssträckan är förstås betydligt kortare för en bil med vinterdäck än för kollegan med sommardäck.

Kan självkörande bilar bli en räddning för oss pensionärer, som med stigande ålder ser och hör sämre och vars reaktionsförmåga blir allt långsammare. Vi kanske bara behöver sätta oss i bilen och ge autopiloten adressen dit vi vill? Bilen kan kanske också köra till bilbesiktningen på egenhand?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Stannar bilen i garaget?

I statens senaste rekordstora tilläggsbudget finns en större satsning på klimat och miljö. Finland satsar stort på bl.a. att utveckla järnv...