Sidor

lördag 14 april 2018

BAKOM EN LÅNG PERSON I TEATERSALONGEN

Finländarna blir allt längre, både män och kvinnor. Under trettio år har vår medellängd ökat med fem centimeter. Det att vi blir längre påverkar förvånansvärt många saker i samhället bl.a. sängarna måste göras längre, klädstorlekar förändras, bilarna blir större, teatersalongerna "krymper" etc.

Att gå på teater är inget billigt nöje. För att få en hyfsad plats får jag betala närmare 100€ eller mera, vilket jag får betala inkommande höst för Chess på Svenska Teatern. Men har jag någon garanti för att jag kan njuta av föreställningen?

Tänker att jag sitter på min alldeles utmärkta plats i god tid i teatersalongen. Några minuter före föreställningen börjar sätter sig dock en herreman på närmare två meter framför mig. Hans äkta hälft på 185 cm med en häftig permanent sätter sig bredvid. Resultatet är att synfältet reducerats med minst 50%, men priset är det samma 100€!!

Att medellängden ökat rejält märks särskilt i teater-, opera- och biosalongen. Vi har t.ex. många fina anrika teatrar i vårt land av typ Alexanders teatern, Svenska Teatern, Kansallisteatteri och Tampereen teatteri för att nämna några exempel. Men de är inte byggda för dagens långa drasuter, män och kvinnor.

T.ex. ishockeyarenorna har i regel försetts med så branta läktare att det går bra att följa med matchen från vilken plats som helst. Men det är förstås i praktiken omöjligt att t.ex. bygga om Svenska Teatern utan att minska radikalt på antalet stolar. Men det är möjligt att någon drar sig från att gå till teatern och blir hellre hemma och tittar istället på TV med klanderfri sikt.

Patentlösningen skulle förstås vara att teatersalongen skulle fyllas i längdordning, men det är förstås en helt orimlig tanke, men ju längre människorna blir, desto större tryck blir det att bygga om salongerna. 

Vilken plats väljer du? Är långa människor är problem för dig i teatersalongen?




1 kommentar:

  1. Tämä on minulle (alle 160 cm) ollut todellisuutta koko ikäni. Rivit laskeutuvat niin vähän, että monissa teattereissa kolmekaan laskeutuvaa riviä ei riitä korjaamaan ihmisten kokoeroa. Harkitsen nykyään tarkkaan, mihin teatteriin menen.

    SvaraRadera

Stannar bilen i garaget?

I statens senaste rekordstora tilläggsbudget finns en större satsning på klimat och miljö. Finland satsar stort på bl.a. att utveckla järnv...