Sidor

lördag 21 april 2018

TOBAK OCH BRÄNNVIN


Tobak skadar din hälsa får vi allt som oftast höra. Vi som inte röker förbättrar våra möjligheter att leva ett längre och friskare liv.

Det finns ett brett stöd för ett rökfritt samhälle, men hurudan är inställningen till alkoholen? I motsats till tobaken går man I Finland mot liberalare tider vad alkoholen beträffar. Starkölen, dvs fyrans öl, får numera säljas i matbutikerna. Starkare long drinks får köpas i matbutikerna. Alko-affärerna har fått förlänga sina öppettider till klockan 21 istället. Alla restauranger med utskänkningsrättigheter får sälja alkohol till klockan 4.00. 

Det ställs krav på att även vin skall kunna köpas i matbutiken. I förlängningen vill de ivrigaste förespråkarna för en liberalare alkoholpolitik att Alkos monopol slopas d.v.s. fritt fram för alkoholen.

Cognac från matbutiken?

När tobaken göms bakom ”lås och bom” i butikerna får alkoholen en allt mera framträdande position i butikshyllorna, trots att alkoholens kostnader för samhället är i miljardklassen. Kommer vi att någon gång i framtiden att få se samma utveckling för alkoholens del som varit fallet för tobaken? Kommer vi trots allt att bli tvungna att göra en U-sväng mot en striktare alkoholpolitik?





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Stannar bilen i garaget?

I statens senaste rekordstora tilläggsbudget finns en större satsning på klimat och miljö. Finland satsar stort på bl.a. att utveckla järnv...