Sidor

lördag 24 november 2018

Kan du leva hyfsat på din pension?

Forskare har i samråd med konsumenter, på basen av konsumentforskningscentralens undersökning, slagit fast vad det kostar att leva i Finland år 2018. Centralen har fastställt referensbudgetar för tretton olika hushållstyper.

Forskarna har fastställt ett budgetminimum för ett skäligt liv. Enligt undersökningen behöver ett pensionärspar i huvudstadsregionen 2137 euro i månaden (1749 euro i Övriga Finland).

Räcker ca 2100 € för att leva ett rimligt liv i t.ex. Helsingfors? Boendeformen är förstås central för hur långt pensionen räcker. Bor jag i t.ex. Eira får jag räkna med högre boendekostnader än i utkanterna av Hfrs.

Om min bostad befinner sig i Rödbergsbubblan klarar jag min långt med spårvagn, metro och buss. Många pensionärer har dock tillgång till sommarstuga, vilket gör det nödvändigt att äga en bil. Även ur många andra synvinklar är det ändamålsenligt att tillgång till bil, som enligt undersökningen kostar 450 euro per månad.

För oss pensionärer är det glädjande att matkorgen de senaste blivit förmånligare att inhandla. Vi som inte är längre är med i arbetslivet behöver inte heller köpa nya kläder lika ofta som tidigare. Pensionen räcker därmed längre.

Kostnaderna för bruk av alkohol har inte tagits med i beräkningarna, vilket är å ena sidan aningen problematiskt, ty vi finländare konsumerar en hel del alkohol. Men å andra sidan är alkoholen inget absolut måste för att leva ett hyggligt liv.

Informationsteknologin har gjort intrång i våra liv, Många av oss klarar sig inte längre utan egen bärbar dator, smarttelefon eller smart-tv vare sig hemma eller på sommarvillan, vilket nog känns i plånboken i en allt högre utsträckning.

Vissa utgifter ökar med stigande ålder, för en del mera än för andra. Det är givetvis fråga om hälsovårdskostnader, som är svåra att uppskatta på förhand och i högsta grad individuellt betingade.

Det är förstås möjligt att göra generella kalkyler hur mycket pengar det behövs för att leva ett hyggligt liv och det är givetvis också intressant att jämföra sina egna utgifter med konsumentforskningscentralens siffror. Men hur väl stämmer de överens med din egen verklighet?

Klarar du dig hyfsat på din pension?





Foto: Pixabay

Källor:



1 kommentar:

  1. No höpö-höpö, tuo summa ei riitä edes yhdelle ihmiselle ainakaan Helsingin keskustassa, jos ei koko ajan mieti, mihin rahat riittävät. Tuo rahamäärä menee jo asuntoon, ruokaan, autoon, lehtiin, puhelimeen, vakuutuksiin, sairauskuluihin, atk-laitteisiin ja ohjelmiin ja virusturvaan. Joskus pitää myös ostaa vaatteita, tekee mieli matkustella, käyttää kulttuuripalveluita, ostaa kirjoja, käydä elokuvissa, hankkia uusia kodinkoneita tai kunnostaa kesämökkiä.... Rahaa menee eläkeläisparilta paljon enemmän kuin tuo tutkijoiden laskema määrä, jos haluaa elää kunnon elämää eikä saa mitään yhteiskunnan tukia tai avustuksia.

    SvaraRadera

Stannar bilen i garaget?

I statens senaste rekordstora tilläggsbudget finns en större satsning på klimat och miljö. Finland satsar stort på bl.a. att utveckla järnv...