Sidor

torsdag 15 november 2018

Lappland på tre dagar! Ett för dyrt resmål?

Som jag skev i min förra blogg tog vi biltåget från Helsingfors till Kolari.

DAG 1
Väl uppe i Lappland började en intensiv djupdykning i samernas historia och nutid. På grund av att vårt tåg var ett par timmar försenat körde vi rutten Kolari-Enare som en snabbetapp, för att hinna besöka Siida innan stängningsdags.

På Siida, som är en central samlingsplats för det norra områdets samer, finns det nationella finländska samiska muséet med permanenta och växlande utställningar. Vi fick via besöket en utmärkt inblick i samernas kultur och samtidigt en möjlighet att bekanta oss med sameområdets mångsidiga natur.



Siida

DAG 2
Dag två bekantade vi oss med Saariselkä bl.a. från toppen av Kaunispää. Naturen visade sig från sin bästa nästan magiska sida. Vi upplevde ett strålande vinterväder med solsken, snö och lämpligt med köld (ca. - 8C). I ett dylikt väder drabbas man lätt av Lapplandsfeber. Hit måste jag få komma på nytt.



Kaunispää

DAG 3
Dag tre började vår resa mot Rovaniemi. På vägen dit bekantade vi oss med guldmuséet i Tankavaara. Muséet presenterar den finska och internationella guldvaskningen förr och nu, med tonvikt förstås på guldvaskningen i Lappland. Museet var alla gånger värt ett besök.



Guldvaskaren i Tankavaara

Väl framme i Rovaniemi styrde vi mot julgubbens högkvarter vid polcirkeln, där vi också fick träffa självaste julgubben. ”Rudolf med den röda mulen” såg vi dock inte. Enbart en skild inträdesavgift skulle ha gett oss den glädjen.

I Rovaniemi besökte vi även det utmärkta muséet Artikum, där vi ytterligare fördjupade våra kunskaper om den samiska kulturen för att vid nio snåret ta tåget tillbaks till Helsingfors.


Lappland ett för dyrt resmål?

Våra resekostnader höll sig på en rimlig nivå bl.a. för att vi främst koncentrerade oss på att besöka muséer, som uppbar helt normala inträdesavgifter och på grund av att vi hade tillgång till egen bil. 
Utan bil är man helt beroende av utomståendes transporttjänster, vilket höjer kostnaderna för vistelsen i Lappland till en högre nivå.



Enare sjö

Det skulle ha varit ett helt annat svinn i plånboken om vi varit turister, som t.ex. velat åka hundspann, köra snöskoter, snöskovandra eller delta i någon annan ordnad tur till t.ex. Siida eller Saariselkä. Kostnaderna skulle då ha stigit betydligt.

Lappland är ett populärt mål utomlands.  Enbart under kommande julsäsong landar hela 677 charterflyg på något av de fem flygfälten uppe i norr, men håller Lappland på att bli ett för dyrt resmål för oss vanliga finländare?



Saariselkä

Men naturen i Lappland är magisk och samerna som Europas enda ursprungsfolk värd all vår uppskattning och stöd.




































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Stannar bilen i garaget?

I statens senaste rekordstora tilläggsbudget finns en större satsning på klimat och miljö. Finland satsar stort på bl.a. att utveckla järnv...