Sidor

torsdag 20 december 2018

Taxireform på gott och ont

Taxitrafiken avreglerades för snart ett år sedan, så många av oss har under det gångna året samlat på oss erfarenheter av reformen.

Jag är inte någon så värst aktiv taxiresenär, men vill ändå påstå att reformen inte varit till alla delar lyckad. Positivt är att utbudet av taxin borde ha ökat, vilket dock inte märktes under självständighetsdagen i västra hamnen i Helsingfors. Efterfrågan på taxin var då förstås större än vanligt, men ändå borde utbudet ha varit bättre.

Priskonkurrensen har också i vissa fall medfört billigare taxiresor på sträckor där det föreligger hård konkurrens, av typ taxiköror från och till Helsingfors -Vanda flygfält.

Särskilt då det vankas fest är även mindre seriösa chaufförer i gång, utan några synliga tecken på att köra för något taxibolag. I västra hamnen dök på självständighetsdagen, en i och för sig, fin taxibil upp. Chauffören, som hade stora problem att få taxiskylten att hållas fast på taket, försökte ta ett överpris för sina tjänster. Hen fick nog ett par potentiella kunder, som dock snabbt hoppade ut ur bilen, när de fick höra priset för den tilltänkta taxifärden.

Det är det här i reformen , som jag defintitvt tycker minst om d.v.s. att vara tvungen att varje gång förhandla med chauffören om resans pris eller alternativt snällt gå med på att betala vad än taxin vill ha för resan.

 Det finns förstås också svarta taxin, som är i trafik. Som pensionär vill jag anlita endast etablerade taxifirmor, som kan uppvisa en genomskinlig prissättning och som betalar skatt för sin verksamhet.

Jag hoppas att taxitrafiken fungerar till allas belåtenhet under julhelgen. God Jul tillönskas såväl taxichaufförer som kunder.

Tycker du att taxireformen varit lyckad?



Foto: Pixabay 


Läs även: https://tomjohan.blogspot.com/2018/07/taxireformen-vallar-huvudbry.html.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Stannar bilen i garaget?

I statens senaste rekordstora tilläggsbudget finns en större satsning på klimat och miljö. Finland satsar stort på bl.a. att utveckla järnv...