Sidor

tisdag 1 januari 2019

GOTT NYTT VALÅR 2019

År 2018 har gått till historien. Det gäller därför att se framåt, men kristallkulans framtidsvy är aningen grumlig. Vart är vi på väg?

Högkonjunkturen ser snart ut att vara ett minne blott! Globalt verkar det som om en hel del länder vänder sig inåt med mottot mitt land först. Nationalismen vinner terräng. Flyktingkrisen väntar på en lösning. Gränser stängs.

Kan vi påverka vår framtid globalt och nationellt? Vi väljare ges en möjlighet att för vår egen del påverka vår framtid genom att år 2019 utnyttja vår rösträtt i kommande val både på en europeisk och en nationell nivå.

Riksdagsval 14.4.2019
Vi står inför ett viktigt riksdagsval kommande vår. Många viktiga beslut skall fattas under den kommande riksdagsperioden. Bl.a. beslut skall fattas om hur den globala uppvärmningen skall tacklas. Riktlinjerna för den mångomtalade social- och hälsovårdsreformen skall slås fast. Skuldsättningen bör fås i styr etc.

Vilket partier ges möjligheten att bilda regering? Får vi en ny regeringsbas? Åker de Blå ur regeringen och kommer sannfinländarna tillbaks? Byts Centerpartiet eller Samlingspartiet ut mot Socialdemokraterna? Det är vi väljare som avgör valets utgång. Är du nöjd eller missnöjd med den förda politiken? Oberoende av vad du tycker om den förda politiken lönar det sig att rösta!

Europaparlamentsval 26.5.2019
Sett ur ett europeiskt perspektiv står valet till Europaparlamentet i tur i maj 2019. Då väljs parlamentsledamöter för den kommande femårsperioden.

Lönar det sig att rösta? Självklart lönar det sig. Från Finland väljs 14 ledamöter till parlamentet, vilket är en mer än i förra valet. Finlands parlamentsledamöter är Finlands ansikte utåt mot Europa och vem som skall representera Finland i Bryssel och Strasbourg avgörs vid valurnorna. Kommer "EU-kritiska eller EU-positiva" att vinna valet?

Det är inte egalt hur vi väljer, särskilt som Finland som EU-ordförandeland kommer att vara i strålkastarljuset från och med 1.7.2019 i en tid då sammanhållningen inom Europeiska Unionen ställs på prov.

Rösta
Håll dig informerad om vad som händer i politiken. Endast genom att rösta kan du påverka.

GOTT NYTT VALÅR 2019


Foto: Pixabay/Clker-Free-Vector-Images

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Stannar bilen i garaget?

I statens senaste rekordstora tilläggsbudget finns en större satsning på klimat och miljö. Finland satsar stort på bl.a. att utveckla järnv...