Sidor

fredag 27 april 2018

BILFRITT CENTRUM?

Är det möjligt att skapa ett bilfritt centrum? På sina håll talas det varmt om grön urbanisering med gågator, parker, gator för spårvagnstrafik, cyklister och fotgängare.

I Rödbergen har vi en av stadens enda gågator. Problemet med en så kallad bilfri gågata syns tydligt här. Stora Robertsgatan var ursprungligen en vanlig gata, som gjordes till vissa om till en gågata och här ligger problemet.

På Roban finns en mängd arbetsplatser, butiker, gallerier, restauranger och pubar, som bara kan nås via gågatan och som alla är mer eller mindre beroende av att servicetrafiken når enda fram. Invånarna som bor vid gågatan behöver naturligtvis också de köra på gågatan för komma till sin parkering på innergården.

Biltrafiken kan gärna begränsas, men för att skapa ett någorlunda bilfritt centrum bör biltrafiken fås under jorden. Det kan låta sig göras i planeringsstadiet för nya bostadsområden, men svårligen i Helsingfors centrum.

Många av oss pensionärer som bor i Rödbergen kan klara sig i Helsingfors utan egen bil. Till och från vår stadsdel kommer man lätt med spårvagn och buss. Men ju äldre man blir och ju längre bort från stadskärnan man har behov av att resa, desto mera behövs bilen som transportmedel.

Finland är de långa avståndens land där det finns ett uppenbart behov av privatbilism. Hur annars nå sommarvillan eller släkt och vänner som bor långt utanför Ring 3?





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Stannar bilen i garaget?

I statens senaste rekordstora tilläggsbudget finns en större satsning på klimat och miljö. Finland satsar stort på bl.a. att utveckla järnv...