Sidor

fredag 4 maj 2018

DIGI ÅLDRINGENS BÄSTA VÄN?

Om du är till åren kommen och har en fungerande dataförbindelse hemma och är i dina sinnens fulla bruk är det möjligt att själv hemifrån sköta dina egna affärer länge och väl. Den digitala utvecklingen gör det möjligt för mången ensam åldring att bo längre hemma. Är det här alltid till alla delar positivt är en annan sak.

Positivt är att t.ex. skattedeklarationer kan göras via nätet såsom också bankaffärer. Resor och teaterbiljetter kan även bokas enkelt via datorn. Mat kan dessutom beställas hem såväl färdiglagad mat, som matkassar.

Datorn kan även förnöja ens dagliga liv. Många åldringar spelar patiens, löser korsord, lyssnar på musik, tittar på Youtube-videor och kanske till och med söker efter en date i nätet. Skype gör det möjligt att hålla kontakt med barn, barnbarn släkt och vänner var de än befinner sig på jordklotet.

Medför digitaliseringen något negativt? Det finns en viss risk att man försoffar sig och stannar kvar inom hemmets fyra väggar och går miste om ansikte mot ansikte kontakter. Den här formen av socialt umgänge tenderar att minska, då det mesta kan skötas datorvägen eller mobilt.

Genom att sköta allt hemifrån minskar även nyttomotionen vilket kan leda till att konditionen försämras. Tidigare tog man en promenad till t.ex. skatteverket, folkpensionsanstalten, posten och banken. Nu sköts kontakten dit via nätet.

Bankerna har till och med gjort det svårt att lyfta kontanter från bankkontoret. Kontorsnätet har dessutom radikalt förminskats, såsom också bankautomaterna. Bankernas följande steg är att gå inför mobila lösningar, vilket kan göra livet svårare för oss äldre, som med darrande händer skall försöka träffa rätta knappar i mobilen.

Samhället av igår gjorde det möjligt för åldringar att hänga ganska länge med. Mina föräldrar kunde ännu som 80-åringar vandra till banken med sin bankbok och räkningar och därmed sköta själva om sin ekonomi. Men idag skall en 80-åring ha en hel del datakunskap för att sköta om sina egna affärer. Kunnande som alla inte besitter.

Digitaliseringen av idag har gått som långt att det gäller för oss alla att försöka hänga med från början i den digitala utvecklingen och att inte släppa greppet. Annars blir vi snabbt beroende av en utomstående ”digi-stödperson/förmyndare”, som får ta hand om oss.

Hänger du med i den digitala utvecklingen?




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Stannar bilen i garaget?

I statens senaste rekordstora tilläggsbudget finns en större satsning på klimat och miljö. Finland satsar stort på bl.a. att utveckla järnv...