Sidor

lördag 19 maj 2018

PINGPONGVÅRD AV ÅLDRINGAR


En bärande tanke i vår äldreomsorg är att göra det möjligt för en åldring att bo hemma så långt det är möjligt. Som en följd av denna tankegång har antalet anstaltsplatser har skurits ner.

Det är tänkt, att när en till åren kommen person inte längre klarar sig på egenhand, kopplas hemvården och hemsjukvården in. Så länge en åldring är relativt klar i knoppen och fysiken i så gott skick att den personliga hygienen samt små vardagssysslor kan skötas är situationen något så när tillfredsställande.

Men när benen inte bär, vardagssysslorna blir omöjliga att utföra och diverse mer eller mindre allvarliga sjukdomar drabbar åldringen, börjar det som jag kallar för pingpongvård då åldringen bollas fram och tillbaka mellan sitt hem/hemvården och sjukhuset/hälsocentralen.

Kommunen bör enligt lag se till att anstaltsvård erbjuds, då erforderliga kriterier är uppfyllda. Men då anstaltsplatserna skurits ner till ett minimum fortsätter skytteltrafiken ända tills någon plats blir ledig.

Att till varje pris hålla fast vid hemvård för en åldring, som totalt saknar förmågan att ta hand om sig själv är kostsamt för vårt samhälle och synnerligen deprimerande för både den gamle och dess anhöriga.

Sluta bolla med åldringar. Se till att det finns tillräckligt med vårdplatser för de som verkligen är i behov av anstaltsvård.

Tror du att social- och hälsovårdsreformen leder till bättre vård inom äldreomsorgen?



bild: pixabay




1 kommentar:

  1. Vaikea uskoa, että tilanne merkittävästi muuttuu. Muutos edellyttää hoitokäytäntöjen muutosta. Organisaatiolla ei liene merkitystä. Olen ymmärtänyt, että niin sairaaloissa kuin terveyskeskuksissa on pakko noudattaa hyväksyttyä käytäntöä (=käypä hoito suositus), sopiipa se tilanteeseen tai ei. Suomessa on pelottavaa vanheta, jos vielä sattuu sairastumaan.
    Raija

    SvaraRadera

Stannar bilen i garaget?

I statens senaste rekordstora tilläggsbudget finns en större satsning på klimat och miljö. Finland satsar stort på bl.a. att utveckla järnv...