Sidor

tisdag 19 juni 2018

EN DIGITALFRI MIDSOMMAR?

Om de gröna varelserna på planeten Mars har Finland under uppsikt året om, noterar de, lite undrande, åtminstone 2 - 3 finländska lämmeltåg/per år d.v.s. ”midsommar-, jul- och påsktåg”.

Nu är det då igen dags för den stora midsommarvandringen från asfaltdjungeln till landsortens grönbete och sommarvillorna.

Finland är de tusen sjöarnas och sommarvillornas land. Enligt statistikcentralen uppgick sommarvillornas antal år 2017 totalt 507 200. Det finns sommarstugor utan några som helst bekvämligheter till stugor av typ ”egnahemshus” med alla tänkbara bekvämligheter och digitala rackerier.

Är det denna midsommar möjligt att njuta av en digitalfri midsommar på sommarstugan, d.v.s. att mobiltelefonen läggs åt sidan, televisionen stängs och datorn försätts i off läge?

Min tippning är att vi blivit så beroende av både mobil- och datorförbindelser att vi nog är digitala även under midsommaren.

Då midsommarvädret är det givna samtalsämnet tar nog var och varannan fram sin mobil eller tablett för att kolla hur vädret utvecklar sig de närmaste timmarna och dygnen. Drar regnmolnen förbi, stampar på stället eller försvinner helt, lämnande kvar en blå himmel och vackert sommarväder?

Är vädret kallt sitter man kanske hellre inne och lyssnar kanske på musik via SpotiFy eller Youtube.

Då nyhetsrapporteringen i dagens läge blivit kontinuerlig 24/7 och det händer alltid något i vår oroliga värld klarar sig troligtvis en nyhetsfreak inte heller av att stänga sin mobil.

I år utövar dessutom världsmästerskapen i fotboll en lockelse för  fotbollsintresserade att även under midsommaren söka upp en skärm där det visas matcher.

 Sedan har det också blivit en vana att önska sina vänner en trevlig midsommar via WhatsAp, Facebook, Skype etc.

Klarar du av en digitalfri midsommar?

Trevlig midsommar var du än befinner dig och hurudant vädret än är!




1 kommentar:

  1. Ca 7 timmars strömavbrott gjorde sitt till för att göra midsommaren digitalfri.

    SvaraRadera

Stannar bilen i garaget?

I statens senaste rekordstora tilläggsbudget finns en större satsning på klimat och miljö. Finland satsar stort på bl.a. att utveckla järnv...