Sidor

lördag 16 juni 2018

SLÄKTFORSKA MED DNA-TEST?

Det har blivit allt populärare att släktforska med hjälp av DNA-test. Enligt Svenska Sällskapet för Genetisk Genealogi (SSGG) är det möjligt med DNA-test att bl.a.:

”Hitta tidigare okända släktingar
Verifiera att din pappersforskning stämmer
Identifiera eller få ledtrådar till okända fäder
Hitta släktskap i tiden före skriftliga källor
Studera släktlinjers vägar från Afrika för 100 000 år sedan”.

DNA-släktforskningen, som växer snabbt i hela världen, har förmodligen blivit för många företag en lukrativ affärsverksamhet.
Bl.a. annat följande företag gör tester:
Family Tree Dna (ftDNA), www.familytreedna.com,  23andMe, www.23andme.com, AncestryDNA, www.ancestry.com/DNA/ och MyHeritage, www.myheritage.com/dna/.

Visst låter det intressant att få reda på sitt ursprung i lite större perspektiv och kanske jag gör också ett DNA-test. En genealogisk släktforskning låter fascinerande, men det är inte sagt att några större överraskningar dyker upp.  Men vem vet? Kanske mina förfäder varit något av jordenruntresenärer som tagit sig från Afrika hit och dit på jordklotet för att sist och slutligen bosätta sig i Borgå?

Det är en hel del att tänka på om man på allvar börjar släktforska med hjälp av djuplodande DNA-test. Testresultaten kan avslöja fakta som i högsta grad berör din och dina släktingars personliga integritet och hälsa.

DNA-testet kan t.ex. avslöja att vissa av dina släktingar är de facto inte släkt med dig och personer som du inte känt till är plötsligt besläktade med dig. Några allvarligare ärftliga sjukdomar kan också uppdagas. Det här är uppgifter, som kräver ett stort ansvarskännande och hänsynstagande av den person som får tillgång till testresultat.

Tänker du släktforska med DNA?




Läs även: Svenska Sällskapet för Genetisk Genealogi http://ssgg.se/



1 kommentar:

  1. Ehkä pitäisi tehdä tuo testi. Saisi tietää, mistä on kotoisin ja ketkä vaikuttavat taustalla. Mutta ei kait siinä nimiä voi esiin tulla? Siis, ehkä kyllä, melko varmasti.

    SvaraRadera

Stannar bilen i garaget?

I statens senaste rekordstora tilläggsbudget finns en större satsning på klimat och miljö. Finland satsar stort på bl.a. att utveckla järnv...