Sidor

måndag 30 juli 2018

VÄRMEBÖLJAN EN VÄLSIGNELSE?


Vem skulle ha trott att vi här i Finland välsignats med en värmebölja, särskilt beaktande förra årets sommarväder. Det goda med en långvarig värmeperiod, är att man kan med gott mod arrangera evenemang av olika slag; födelsedagar, bröllop, släktträffar o.dyl., då väderleken är förutsägbar, vilket är rätt ovanligt i Finland.




Utländska turister har kunnat njuta av en för finländska förhållanden unik värme. Mötet mellan Putin och Trump, då världens ledande mediahus rapporterade från Finland i strålande solsken, förstärkte intrycket av ett land badande i solsken. Turismen förutspås växa.

De som beställt en söderresa denna sommar har säkert ångrat sig. Om de finska somrarna håller på att bli bättre leder detta säkerligen till ett antal mindre resor utomlands. Varför turista i t.ex. Grekland eller Spanien om det är lika varmt i Finland. På basen av en sommar lönar det sig dock inte att dra långtgående slutsatser.

Foto: Pixabay

Nu får det räcka med värmegrader kring +30C anser somliga. Bl.a. jordbruket lider av en långvarig torka utan regn. Den pågående värmeböljan i Finland har också börjat kräva dödsoffer. Åldringar i stekheta bostäder mår dåligt i värmen. Många av våra bostäder är byggda av att klara av -30C, men inte för värmegrader kontinuerligt kring +30C.

Globalt är den globala uppvärmningen oroväckande ur många olika synvinklar. Bl.a. fortsätter polarisen att smälta och Sahara öken att breda ut sig.



Foto: Pixabay

 Det har sagts att Finland är en vinnare om den nuvarande trenden fortsätter. Men är det så?  Värmeböljan är kanske ett tecken på att allt inte är som sig bör. Vad anser du?

1 kommentar:

  1. hei,

    kommentti vähän myöhässä tosin, mutta: globaali lämpeneminen on tosiasia ja vaikka ilmasto Suomessa muuttuisi lämpimämmäksi, ja näin ollen miellyttävämmäksi, ongelmana saattaa olla globaalin ruokahuollon epävarmuus koska nyt käytössä olevat viljelykasvit eivät välttämättä mukaudu lämpimämpään (ja kuivempaan tai kosteampaan?) ilmastoon. Valitettavasti EU torppasi äskeisellä päätöksellään parhaimman mahdollisuuden varmistaa uusien, vaihtuvaan ilmastoon sopeutuvien viljelylajikkeiden kehittämisen (https://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/suomalaistutkija-pettyi-raskaasti-kasvinjalostuksen-eu-saantelyyn-epaeettista-jattaa-uusia-tyokaluja-kayttamatta-poliittisista-syista-6734117).

    yt. Manta

    SvaraRadera

Stannar bilen i garaget?

I statens senaste rekordstora tilläggsbudget finns en större satsning på klimat och miljö. Finland satsar stort på bl.a. att utveckla järnv...