Sidor

torsdag 30 augusti 2018

ATT SPARA EL

Ideligen får vi höra att det är viktigt att spara el. Elförbrukningen ökar emellertid, trots att vi uppmanas spara.  Därför är det inte heller underligt att elpriset stiger kontinuerligt.

Vintertid och särskilt under kalla vintrar spekuleras det till och med om det finns tillräckligt med elektricitet för alla och envar. Atomkraft motiveras ofta med att det är viktigt att säkerställa tillgången till el och ett till någorlunda skäligt pris.

Jag tycker mig dock notera något motsägelsefullt i att å ena sidan uppmanas vi att spara el och å andra sidan ökar utbudet av elslukande apparater kontinuerligt.


Foto: Pixabay

T.ex. elbilar försöker på allvar göra entré på bilmarknaden. Vi uppmanas tänka ekologist. En elbil säges bl.a. vara billigare att köra, kräva mindre underhåll och håller längre. Det finns ett tryck att i framtiden frångå bensin- och dieseldrivna motorer till förmån för eldrivna motorer.

Elcyklar blir också allt populärare.  Elutombordaren börjar även här och där synas i våra vattendrag. På sommarvillan är elgrill och elrökare allt vanligare och de slår i snabbhet både gasgrill, kolgrill och eld med många hästlängder.

Hemma finns i dagens läge allt som oftast t.ex. tvättmaskin, diskmaskin, elspis, grill, mikrougn, kylskåp, frys, dator, dammsugare, tv, radio, video, dator, kaffekokare, brödrost, tekokare, eltandborste, strykjärn, hårtork, bastu, golvvärme, värmeelement, värmepump, lampor och laddare av alla de slag etc.

Vårt samhälle är elektrificerat i högsta potens. Det är otroligt svårt att i dagens samhälle att minska på elförbrukningen.

Och hur man än sparar elektricitet så stiger ändå elräkningen då överföringsavgiften ökar!

Försöker du få ner din elakonsumtion?  Är det någon mening med att spara el?



Foto Pixabay

2 kommentarer:

  1. hei,

    kävin tällä viikolla Sveitsissä tutustumassa paikalliseen vesivoimalaan. Voimalaa kuulemma ajetaan koko ajan vajaakapasiteetillä koska sähköä on niin paljon tarjolla ja hinta tällä hetkellä niin halpa ettei sähkön tuottaminen juurikaan kannata. Eli Euroopan laajuisesti sähköstä ei tunnu olevan pulaa joten kuluttajahinta ei ainakaan sähkön saannin niukkuudesta johdu.

    yt. Manta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Suomessa kaivetaan sähkölinjoja maahan ja se näkyy nyt myös sähkön siirtohinnassa.

      Jocka

      Radera

Stannar bilen i garaget?

I statens senaste rekordstora tilläggsbudget finns en större satsning på klimat och miljö. Finland satsar stort på bl.a. att utveckla järnv...