Sidor

söndag 9 september 2018

ATT STUDERA VID ARBETARINSTITUT

I nästan alla kommuner i Finland finns medborgar- eller arbetarinstitut, som ger allmänbildande vuxenutbildning för alla och envar oberoende av ålder eller utbildningsbakgrund.

Arbetarinstituten står för en värdefull utbildningsinsats som vi skall vara mycket tacksamma. Även jag har under de senaste åren flitigt utnyttjat denna möjlighet.

Arbetarinstituten har emellertid drabbats av budgetnedskärningar som många andra i vårt samhälle, vilket syns i verksamheten. För en aktiv pensionär synes det som om terminerna därför blivit kortare och kortare.

Instituten har en trogen kundkrets, som varje år dyker troget upp på olika kurser. De s.k. gamylerna vet hur systemet fungerar och anmäler sig på stubinen genast när det är möjligt. De mest populära kurserna fullbokas redan under de första minuterna. ”Gulnäbbarna” får försöka om nästa termin eller år.

Många tar om kurser av olika orsaker och tar därmed platser av potentiella första gångens studerande. Det synes mig också som om en del studeranden skulle avsiktligen ”stanna kvar på klassen”. Varför detta sker kunde arbetarinstituten för egen del analysera.

Det finns en hel del timlärare vid arbetarinstituten, som ofta undervisar vid sidan av sitt huvudjobb, vilket ofta resulterar i kvälls- eller veckoslutsundervisning. Pensionärsvänliga dagstider är därför mera sällsynta.

Det gör oss pensionärer gott att studera. Vår hjärna stimuleras och vi mår bättre. Samtidigt får vi behövlig motion då vi tar oss till lektionerna.

Vad har du för erfarenheter av studier vid arbetarinstitut?



Finskspråkiga arbetarinstitutets hus "Opistotalo" i Helsingfors

2 kommentarer:

  1. hei,

    Suomessa asuessani kävin iltakursseilla kaavoituksessa ja ompelussa useamman vuoden ajan, en muista oliko kysymyksessä työväenopisto vai kansalaisopisto. Pieni ryhmä ja opetus korkeatasoista. Oli myös hauska tutustua erilaisiin ihmisiin oman pienen piirin ulkopuolelta.

    yt. Manta

    SvaraRadera
  2. kaavat ovat sitten hallinnassa.....

    Jocka

    SvaraRadera

Stannar bilen i garaget?

I statens senaste rekordstora tilläggsbudget finns en större satsning på klimat och miljö. Finland satsar stort på bl.a. att utveckla järnv...