Sidor

lördag 11 augusti 2018

SOMMARVILLAN EN KRISRESURS?

Den arbetsföra befolkningen börjar så småningom vara tillbaka på sina arbetsplatser. Den härliga sommaren börjar vara ett minne blott. Villa-avslutningen närmar sig och sommarvillorna görs beredda för vintern.

En generationsväxling är på gång. Den yngre generationen håller på att ta över föräldragenerationens sommarställen, men synbarligen inte med samma entusiasm som vi äldre uppvisat för livet på stugan.

Det blir också allt populärare att hyra sommarstugor för en kortare eller längre period, ty det är rätt krävande och kostsamt att själv äga och underhålla sitt sommarställe.

Vad sommarvillan beträffar glöms lätt bort att för oss finländare är sommarstället också en viktig krisresurs. Här i vår egen bubbla långt från krishärdar glömmer vi lätt bort att vi är rätt så sårbara i våra stadslägenheter om vi drabbas av ett längre  avbrott i distributionen av el eller vatten.

Tänk dig en situation att du i din bostad inte har tillgång till vatten eller el. För åtminstone en del av oss pensionärer är det då relativt enkelt att vid en krissituation ta sig till sommarvillan, där mången har tillgång till bl.a. brunnsvatten. Stugorna värms dessutom för det mesta med ved och maten kan tillredas i gasgrillen. Sommarvillan kan vara din krisresurs åtminstone för en viss tid.

Hur är det med din krisberedskap? Är din sommarvilla utrustad för att ta emot dig såväl sommar som vinter?


Foto: Pixabay

1 kommentar:

  1. Kirjoituksesi osuu minuun. Minulla ei ole kesämökkiä. Nyt ehkä olisi käyttöä. Vesivuoto ajaa minut kotoa epämääräiseksi ajaksi, joten ilmeisesti joudun etsimään tilapäisen vuokra-asunnon jossain vaiheessa syksyllä.

    SvaraRadera

Stannar bilen i garaget?

I statens senaste rekordstora tilläggsbudget finns en större satsning på klimat och miljö. Finland satsar stort på bl.a. att utveckla järnv...