Sidor

lördag 29 september 2018

ARBETSLÖSHET OCH FÖRETAGSAMHET

Jag har läst en del bokslut och resultat- och balansräkningar i mina dar bl.a. såväl föreningars som husaktiebolags bokslut. Denna höst har jag dessutom deltagit i en grundkurs i bokföring.

Trots att det är bara fråga om en grundkurs är tempot högt och det gäller att jobba hårt för att överhuvudtaget hänga med och förstå bokföringens grunder.

 Nämnda kurs fick mig att reflektera över möjligheterna för t.ex. en arbetslös att bli företagare. Det är relativt lätt att starta ett företag, men att lyckas som företagare är en annan femma. Det krävs mycket av en företagare.

En företagare bör förutom att behärska själva arbetets innehåll även ha koll på förutom bokföring och redovisning även marknadsföring, skattefrågor, avtalsfrågor, sociala medier etc. Trots att det finns en klar strävan i vårt samhälle att underlätta företagsamhet är nog byråkratin och pappersexercisen ännu ganska massiv.


Foto: Pixabay

Från företagets första dag börjar räkningarna rulla in helt oberoende om det kommer in pengar i kassan eller inte. För mången företagare är det enda sättet att hålla kostnaderna i schack är att göra jobbet själv.

När t.ex. mobiljätten Nokia kom i svårigheter och började säga upp bl.a. högt utbildade ingenjörer och dataexperter kunde en hel del komma över arbetslösheten genom att starta egna företag.

Det är dock betydligt lättare för t.ex. nyligen uppsagd arbetslös ingenjör från Nokia att starta ett eget företag än för mången annan långtidsarbetslös.

Vår regering har som en klar målsättning att minska arbetslösheten i vårt land. Arbetslösa uppmuntras bl.a. att bli företagare. Att den här vägen råda effektivt bot på särskilt långtidsarbetslöshet är nog enligt min mening utopi.

Vad anser du?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Stannar bilen i garaget?

I statens senaste rekordstora tilläggsbudget finns en större satsning på klimat och miljö. Finland satsar stort på bl.a. att utveckla järnv...