Sidor

lördag 15 september 2018

CHESS KONTRA MAMMA MIA

CHESS är en musikal av Tim Rice, Benny Andersson & Björn Ulvaeus. I fokus står en sovjetisk och en amerikansk schackspelare och det kalla krigets stormaktspolitik, smaksatt med ett kärleksdrama.

CHESS hade premiär 8.9 på Svenska Teatern, som fortsätter att satsa på musikaler. Från tidigare år kommer vi ihåg KRISTINA FRÅN DUVEMÅLA och MAMMA MIA, som alla är starkt influerade av Benny Andersson och Björn Ulvaeus.

Det var ett rent nöje att lyssna på musiken i schackdramat och lyssna till de fina sångprestationerna av bl.a. Alexander Lycke, Maria Ylipää och Johanna Ström. Jag rekommenderar varmt CHESS för vänner av musikaler.

När jag den 11 september hade nöjet att se CHESS på svenskan kom jag dock stundvis att tänka på Mamma Mia, som kan förliknas vid en ”jukebox” fylld med Abba låtar, som miljoner med miljoner känner till. Jag kan nog tänka mig att, om tillfälle någon gång erbjuds, ånyo gå på MAMMA MIA, ty musiken får en på gott humör.

Svenska Teatern

CHESS kräver däremot nog mera av publiken. Sångerna är inte så vida kända, som i Mamma Mia. Mannen på gatan går inte och nynnar på en CHESS melodi alls i samma utsträckning, som är fallet med de mest kända Abba melodierna.

Musikaler är stora och därmed också dyra satsningar. Biljettpriserna är således inte heller direkt prisvänliga för en pensionär. Vi fick med frun punga ut med omkring 180€ för två biljetter. Tyvärr garanterar inte ett högt biljettpris heller alltid en åskådarvänlig plats, som jag skrivit om i en tidigare blog.
http://tomjohan.blogspot.com/2018/04/bakom-en-lang-person-i-teatersalongen.html

Teater och särskilt musikaler fungera utmärkt som audiovisuell stimulans för våra pensionärshjärnor. Rekommenderas!

När gick du senast på teater?


Svenska Teatern



Läs mera om CHESS
http://www.anpdm.com/newsletterweb/4546584570404B5B4676424459/42425B417747405A4A75464A584471

1 kommentar:

  1. Hinnat ovat oopperan tasolla. Musiikkiesitykset ovat kalliita. Siitä huolimatta minullakin on syksyksi varattuna liput kahteen oopperaan (Tosca ja Oopperan kummitus) ja pariin teatteriin (Musta Saara ja Kolme Sisarta). Kulttuuri on hintansa väärti. Nyt kun olen eläkkeellä, tiedän myös pääseväni ennalta varattuihin kulttuuririentoihin. Niinpä olen käyttänyt tarjontaa hyväkseni viime syksyn ja kevään aikana useasti sekä oppeeran että teatterin puolella. Teatteria voisi jopa lisätä. Monta näytelmää jää näkemättä. Kaikkea muutakin on tarjolla, kuten kirjoitit edellisessä blogissasi. Työväenopistoa, luentoja ja vaikka mitä. Ei käy aika tylsäksi!

    SvaraRadera

Stannar bilen i garaget?

I statens senaste rekordstora tilläggsbudget finns en större satsning på klimat och miljö. Finland satsar stort på bl.a. att utveckla järnv...