Sidor

söndag 20 januari 2019

Låt inte pensioneringen överraska dig!

Boken Eläkettä & eliksiiriä kom officiellt ut i handeln 15.1.2019 med Avisado som förläggare (www.avisado.fi). Den riktar sig både till blivande och nuvarande pensionärer.

Jag vill i den här bloggen få fram budskapet att det är viktigt att även de som ännu har några år kvar till pensioneringen, förbereder sig i god tid för den tid, som komma skall. Jag har hört kommentarer av typ ”jag jobbar och tänker inte pensionera mig riktigt ännu, så er bok är ännu inte aktuell för mig”.

Tvärtom, vill jag påstå. Det lönar sig i god tid att förbereda sig för livet som pensionär av många orsaker. Här följer några:

Lönen uteblir och ersätts av en lägre pension. Det gäller att på förhand att förbereda sig för att inkomsterna sjunker.

När arbetstagaren gör sitt sista arbetspass på jobbet för att ta steget ut i pensionärslivet, försvinner också möjligheten att besöka arbetsplatsens företagshälsovård. Bli kund hos en privat läkarstation eller söka sig till den kommunala hälsostationen?

Så gott som alla, som ännu är i arbetslivet jobbar på sätt eller annat med uppgifter som kräver datakunskaper. Arbetsgivarens ADB-stöd utnyttjas rätt ofta även för dataproblem på hemmafronten. Det stödet upphör i och med pensioneringen.

Du kanske har tillgång din arbetsgivares telefon, dator, bil eller kanske till och med bostad. Det gäller att i god tid före pensionärstillvaron att förbereda sig för ett liv utan dessa.

Ett flertal anställda kan äta sin lunch på sin arbetsplats förmånligt och hälsosamt eller har tillgång till lunchsedlar. Som pensionär blir det att fixa sin lunch själv genom att själv kocka eller att gå ut och äta.

En del människor upplever arbetsplatsen som sitt "andra hem". Arbetet och arbetskamraterna ger livet innehåll mer eller mindre. Den sociala biten spricker för en och annan då arbetsplatsens dörr stängs för sista gången.

Människor, som för ett aktivt liv utanför arbetsgemenskapen och som aktivt upprätthåller vänskapsband och har hobbies klarar bättre av övergången från arbete till pensionärstillvaro. Det gäller att vara förberedd.

Mera om detta tema och om mycket annat finner du i Eläkettä & eliksiiriä, som kan köpas via ett flertal nätbokhandlare och även lånas från ett flertal bibliotek.

Kolla in Avisados nätbokhandel https://www.avisado.fi/tuotteet.html.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Stannar bilen i garaget?

I statens senaste rekordstora tilläggsbudget finns en större satsning på klimat och miljö. Finland satsar stort på bl.a. att utveckla järnv...