Sidor

tisdag 26 februari 2019

GRUNDLAGSTALIBANER?

Försvarsminister Jussi Niinistö har kallat vårt lands författningsexperter för grundlagstalibaner. Han var synnerligen missnöjd med att underrättelselagarna bör behandlas på nytt av riksdagens grundlagsutskott. Särskilt hårt går han åt professorerna Martin Scheinin och Juha Lavapuro.

Grundlagsutskottet har även i övrigt varit i blickpunkten på grund av social- och hälsvårdsreformen (Sote). Regeringen har nämligen stött på patrull i utskottet med sina lagförslag.  Grundlagsutskottet har nu tre gånger gett regeringen en latläxa för att regeringens lagtexter inte, till alla delar, varit i samklang med vår grundlag.

En utomstående får lite det intrycket att regeringen bara testar grundlagsenligheten. Om inte det här förslaget går igenom så kanske det här kan godkännas.

På tal om vårdsreformen, som kopplats ihop med landskapsreformen, så spår den senaste befolkningsprognosen att om 20 år växer endast tre stadsområden d.v.s. regionerna kring Helsingfors, Tammerfors och Åbo. Hur det går ihop med regeringens planer på att bilda 18 landskap för att förvalta det hela?

Jag hyser stor respekt för vårt grundlagsutskott, som trots en bred politisk sammansättning, varit enig i sina utlåtanden. 

Tycker du att grundlagsutskottet och författninsexperterna agerat korrekt?



Foto: Pixabay

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Stannar bilen i garaget?

I statens senaste rekordstora tilläggsbudget finns en större satsning på klimat och miljö. Finland satsar stort på bl.a. att utveckla järnv...