Sidor

söndag 10 mars 2019

VALKAMPEN HAR BÖRJAT!

I och med att Juha Sipilä fredagen den 8 mars lämnade in sin regerings avskedsansökan till presidenten startade valkampen inför riksdagsvalet på allvar.

Det blir ett intressant val då partierna kommer  att tävla bl.a. om vem som har den bästa modellen för social- och hälsovården och vid sidan om skälla på sina konkurrenter för att ”Sote” blev den fars som den blev.

Äldreomsorgen kommer att bli ett stort tema i riksdagsvalet på grund av att vanvård av åldringar avslöjats här och där. Åldringsvårdens resurser har av olika orsaker skurits ned både inom den offentliga och den privata sektorn. Övervakningen av äldreomsorgen har dessutom varit för slapp.

Hemvård har varit modeordet. Anstaltsplatser har radikalt minskats.  För att en åldring ska ha en chans att få en anstaltsplats bör hen fylla vissa ytterst stränga kriterier. Fallet i Imatra får en att undra vem som kan uppfylla kriterierna för anstaltsvård?I en eldsvåda i Imatra för en tid sedan dog nämligen  en 96 årig blind och nästan döv åldring hemma i sin bostad. De anhöriga hade mera än en gång ansökt om vårdplats av sjukhusdistriktet EKSOTE, men nekats plats.

Till den nu avgående riksdagen valdes 15 riksdagsledamöter som fyllt 65 år eller mera. Riksdagens seniorer blir allt färre. I sittande riksdag utgör seniorerna antal 7,5% av alla riksdagsmän, mot 17,5% år 2010.

Pensionärernas antal i vårt land ökar i rask takt. Riksdagens sammansättning säges vara en spegelbild av det finska folket, men hur går det i det kommande riksdagsvalet. Kommer antalet riksdagsmän, som är i pensionsåldern att öka? Kommer pensionärernas röst att höras i riksdagen?

Vem bevakar våra intressen?

Kom ihåg att rösta!


Foto: Pixabay

2 kommentarer:

  1. Johtuisiko huonokuntoisten ja ikääntyneiden ihmisten huono kohtelu kuitenkin pikemminkin siitä, että kuntapäättäjät tekevät huonoja päätöksiä ja yksityiset toimijat ovat kiinnostuneita vain voitosta. Mielestäni sosiaalisektori ml. terveydenhoito ei voi olla voitontavoittelun kohde. Laskunhan maksamme me veronmaksajat. Tasapuolisesti eri ikäryhmiä eduskuntaan. Meidän "suurperheessä" on tuore äänestysintoinen. Häntä tuntuvat selvästi kiinnostavan koulutukseen liittyvät kysymykset ja ilmastonmuutos. Tärkeitä asioita, joiden puolesta itsekin liputan vanhusten asioiden lisäksi.

    SvaraRadera

Stannar bilen i garaget?

I statens senaste rekordstora tilläggsbudget finns en större satsning på klimat och miljö. Finland satsar stort på bl.a. att utveckla järnv...