Sidor

torsdag 7 februari 2019

Snökaos i Rödbergsbubblan

Efter några snöfattiga vintrar har vi i år haft en rejäl vinter med rikligt med snö. I våra breddgrader får vi emellertid varje år räkna med mer eller mindre snö. Vintern tycks dock komma för många som en överraskning, särskilt för dem som har ansvar för snöröjning och renhållning.

Snöröjningen i vår stad sköts dåligt. Staden ligger efter med att ploga huvudstadens gator. Ansvaret för trottoarerna har dessutom skuffats över på husbolagen, vilket innebär att var och en sköter om sin egen tomt efter eget förgottfinnande, somliga utmärkt och somliga urdåligt.

Husbolagen borde kvartersvis åläggas att sköta om att snöröjningen löper friktionsfritt och att trottoarerna hålls snöfria. Snön blir snabbt is, vilket markant ökar  risken för halkolyckor. För att undvika benbrott är det därför bäst för oss pensionärer  att stanna hemma eller att ta på sig halkskydden.

I Rödbergen är många trottoarer försedda med bommar, som varnar för fallande snö och istappar, vilket tvingar fotgängare ut på de hala och sörjiga gatorna eller alternativt att utmana ödet och istället gå på ishala trottoarer med risk för att även få en istapp i huvudet.

”Igloobil”

Då gatorna är fullproppade med parkerade bilar är det förstås också svårt att hålla gatuavsnitten rena. När plogbilarna susar förbi, kastar plogen upp snö på bilarna som blir helt insnöade om de står parkerade en längre tid. Råkar det finnas av en händelse någon ledig parkeringsplats, fylls den snabbt upp av en snöhög och vips är också den parkeringsplatsen ur spel, då snön inte tillräckligt snabbt transporteras bort.



Stora Robertsgatan 5.2.2019

En del av Stora Robertsgatan fungerar åtminstone i teorin som en som gågata. I praktiken används gatan dock för servicekörning till livsmedelsbutiker, affärer, matställen och pubar. I och med att det finns också ett flertal våningshus med gågatan som adress, förkommer det naturligtvis också trafik också från och till husen. Rätt vanligt är också att personer som har något kort ärende till någon på Roban, även parkerar sin bil på gåtan. Ibland kommer lapplisorna och bötfäller dem ibland inte.



Stora Robertsgatans gågata 5.2.2019

Vad tycker du om snöröjningen i vår stad? Hur borde den skötas?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Stannar bilen i garaget?

I statens senaste rekordstora tilläggsbudget finns en större satsning på klimat och miljö. Finland satsar stort på bl.a. att utveckla järnv...